Vyhledávání zboží
Informace
Recenze doutníků
- Novinky emailem
- Informace spotřebitelům, dodací podmínky a povinnost k EET
- Skladování doutníků
- Jak objednat
Výberové ručně balené doutníky koupím v obchodě www.coud.cz.
Zajímavé články o doutnících, humidorech i příslušenství, informace o doutníkových akcích a návody pro začátečníky. Na stránce naleznete i recenze na naše doutníky.
Internetový obchod s doutníky z Kanárských ostrovů pro příležitostní i denní kouření
Můj účet
Facebook
Novinky emailem
Přidejte příspěvek
Kuřárna
Kuřárna
Tomáš napsal(a): | Datum: 04.04.2011 | Čas: 02:38 |
Nedávno jsem si psal s jedním kuřákem doutníků o detailech kolem vlhčení doutníků, tak s jeho svolením přikládám část té diskuse sem do kuřárny: Když jsem předloni v letmých přestávkách při práci v továrně na La Palmě > mluvil se starým panem Hernandezem o tom, jak má být doutník vlhký, mávl > rukou a řekl: když je sušší, je silnější. A obdobně se vyjádřil o zapálení > vyhaslého doutníku. > Řekl: je jenom silnější, klidně ho znovu několikrát zapaluju. Jak krásně > je to v rozporu s jistou příručkou jiného dvozce, který píše: vyhaslý doutník > se raději nepokoušejte znovu zapálit. ....Jenže je to brožuře, která má > hned na první straně nesmysl - že doutníky dělíme na longfilery neboli > vlhké a shortfilery neboli suche. to je samozřejmě nesmysl - k obojímu > patří obojí. Třeba tychle Glorias Cubana jsou strojové VLHKÉ shortfilery. > Toscano jsou suché longfilery. Ale to už je zase o něčem jiném. > > Ano, udržuju doutníky vlhké, ale není třeba se vždy starat o procentuální vlhkost. > Doutník stlačím prsty a musím cítit pružnost. Když je tvrdý, je vlhký > málo, ale nepraskne. Když je suchý, hned začne praskat krycí list. I > takový kouřím, když nemám jiný po ruce (to se stane často doutníku > pohozeného v autě, když se mi nechce do kufru do krabice - humidoru). V > tom případě musím víc hlídat odstřižení - snadno se rozbije kolem řezu a > pak drobí v ústech anebo je dokonce poškozený kus dál,co už je mimo rty, a > hrozí falešný tah. Pravdoíu je, že těch stisků mezi prsty bylo za ty roky > tolik, že se vlastně nejde divit, že jsem se odklonil od vlhkoměrů, > zatížených chybou a potřebujících časté kalibrace. > Když je doutník vlhký moc, je hadrovitý, snadno se při kouření spaří a > navíc, po delší době, je to živná půda pro plíseň, na to je třeba dávat pozor. > > Co se táká doby nutného vlhčení suchého doutníku v humidoru, má tuhle zkušenost: když narazím na opravdu vyschlý > doutník, v případě jednoho kusu do dlaně, v případě více kusů na plochý > talířek naliju trošku whisky (cca v množství malé čajové lžičky na kus) a > doutníky v tom roluju, včetně oblých konců, ne řezaných, aby to nevtahlo > dovnitř. Okamžitě pak takto navlhčené doutníky hermeticky zavřu, nejlépe do potravinové folie, > ještě nakapu navrch zbytek whisky a DRUHÝ DEN je perfektně připraveno ke > kouření. Tak rychle se dá doutník zvlhčit. Samozřejmě, že když dáte > doutník ze 30% vlhkosti do třeba nějakých 60%, tak to vezme několik dní. > Tedy když to shrnu - moc se s tím nemažu. Whisky se používá spíš u levných > doutníků, tím ale neříkám, že long filler by byl whiskou zkažený, jen se > říká, že se mu má nechat vyniknout vlastní aroma. Na tom něco je a tak takový lepší doutník zvlhčuji spíš čistou vodou. Tak dobrý čoud! |
||
Tomáš napsal(a): | Datum: 03.04.2011 | Čas: 17:36 |
Milí kuřáci doutníků, měli jsme tu problém s vkládáním příspěvků do kuřárny. Už to funguje a tak se všichni z Čoudu těší na Vaše příspěvky, -zkušenosti, postřehy, rady a otázky. Zdravím, Tomáš Kostrouch, Čoud |
||
Admin napsal(a): | Datum: 19.04.2010 | Čas: 16:23 |
Omlouváme se všem cestujícím v letecké dopravě za nepřiměřenou reklamní kampaň firmy Čoud. http://www.youtube.com/watch?v=kw1MtKC__6o |
||