Vyhledávání zboží Informace

Výberové ručně balené doutníky koupím v obchodě www.coud.cz.

Recenze doutníků

Zajímavé články o doutnících, humidorech i příslušenství, informace o doutníkových akcích a návody pro začátečníky. Na stránce naleznete i recenze na naše doutníky.

Internetový obchod s doutníky z Kanárských ostrovů pro příležitostní i denní kouření
Přidejte příspěvek

Kuřárna

Kuřárna

Tomáš napsal(a): Datum: 04.04.2011 Čas: 02:38
Nedávno jsem si psal s jedním kuřákem doutníků o detailech kolem vlhčení doutníků, tak s jeho svolením přikládám část té diskuse sem do kuřárny:
Když jsem předloni v letmých přestávkách při práci v továrně na La Palmě
> mluvil se starým panem Hernandezem o tom, jak má být doutník vlhký, mávl
> rukou a řekl: když je sušší, je silnější. A obdobně se vyjádřil o zapálení
> vyhaslého doutníku.
> Řekl: je jenom silnější, klidně ho znovu několikrát zapaluju. Jak krásně
> je to v rozporu s jistou příručkou jiného dvozce, který píše: vyhaslý doutník
> se raději nepokoušejte znovu zapálit. ....Jenže je to brožuře, která má
> hned na první straně nesmysl - že doutníky dělíme na longfilery neboli
> vlhké a shortfilery neboli suche. to je samozřejmě nesmysl - k obojímu
> patří obojí. Třeba tychle Glorias Cubana jsou strojové VLHKÉ shortfilery.
> Toscano jsou suché longfilery. Ale to už je zase o něčem jiném.
>
> Ano, udržuju doutníky vlhké, ale není třeba se vždy starat o procentuální vlhkost.
> Doutník stlačím prsty a musím cítit pružnost. Když je tvrdý, je vlhký
> málo, ale nepraskne. Když je suchý, hned začne praskat krycí list. I
> takový kouřím, když nemám jiný po ruce (to se stane často doutníku
> pohozeného v autě, když se mi nechce do kufru do krabice - humidoru). V
> tom případě musím víc hlídat odstřižení - snadno se rozbije kolem řezu a
> pak drobí v ústech anebo je dokonce poškozený kus dál,co už je mimo rty, a
> hrozí falešný tah. Pravdoíu je, že těch stisků mezi prsty bylo za ty roky
> tolik, že se vlastně nejde divit, že jsem se odklonil od vlhkoměrů,
> zatížených chybou a potřebujících časté kalibrace.
> Když je doutník vlhký moc, je hadrovitý, snadno se při kouření spaří a
> navíc, po delší době, je to živná půda pro plíseň, na to je třeba dávat pozor.
>
> Co se táká doby nutného vlhčení suchého doutníku v humidoru, má tuhle zkušenost: když narazím na opravdu vyschlý
> doutník, v případě jednoho kusu do dlaně, v případě více kusů na plochý
> talířek naliju trošku whisky (cca v množství malé čajové lžičky na kus) a
> doutníky v tom roluju, včetně oblých konců, ne řezaných, aby to nevtahlo
> dovnitř. Okamžitě pak takto navlhčené doutníky hermeticky zavřu, nejlépe do potravinové folie,
> ještě nakapu navrch zbytek whisky a DRUHÝ DEN je perfektně připraveno ke
> kouření. Tak rychle se dá doutník zvlhčit. Samozřejmě, že když dáte
> doutník ze 30% vlhkosti do třeba nějakých 60%, tak to vezme několik dní.
> Tedy když to shrnu - moc se s tím nemažu. Whisky se používá spíš u levných
> doutníků, tím ale neříkám, že long filler by byl whiskou zkažený, jen se
> říká, že se mu má nechat vyniknout vlastní aroma. Na tom něco je a tak takový lepší doutník zvlhčuji spíš čistou vodou.
Tak dobrý čoud!
 
Tomáš napsal(a): Datum: 03.04.2011 Čas: 17:36
Milí kuřáci doutníků,
měli jsme tu problém s vkládáním příspěvků do kuřárny. Už to funguje a tak se všichni z Čoudu těší na Vaše příspěvky, -zkušenosti, postřehy, rady a otázky.
Zdravím,
Tomáš Kostrouch, Čoud
 
Admin napsal(a): Datum: 19.04.2010 Čas: 16:23
Omlouváme se všem cestujícím v letecké dopravě za nepřiměřenou reklamní kampaň firmy Čoud.

http://www.youtube.com/watch?v=kw1MtKC__6o